Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 1. 2024

Práce která nás bude bavit

Každý z nás si přeje najít si práce, která by nás bavila. Mnoho lidí namítne, že to není možné nebo je to moc těžké. Ja však říkam, že jak to můžeš vědet? Třeba tu práci si vyzkoušet a nemusí být tvoje vysnívaná ale může tě chytnout a může tě začít bavit. Já jsem momentálne skladníkem v jedný firmě na výrobu komponentov do elektromobilov a nebyla to moje vysnívaná práce ale skladničina od kdy jsem k ní prvně přičichnul (2012) to bylo ještě na Slovensko, tak mě tá práce hned bavila. Prošel jsem si několika pozicema ako operátor výrobu nebo lisu, pokladníkem v obchodě ale sklad je to nejlepší. Dnes mě tá práce tak baví, že do práce chodím rád, což hodně lidí říka přesný opak a do práce chodí neradí nebo se tam vůbec netěší. 

Základem je mít alespoň představu o tom, co by nás v práci bavilo. Co by jsme rádi dělali. Jo, dnes je doba kdy mladí nebo dost lidí nechce dělat rukama - manuálně, ale není fyzická práce tak strašná jak se může zdát. Všichni nemůžeme být Youtubermi ani influencermi ale všichni nemůžeme být ani skladnící nebo operátoři výroby. Zatím co při práci Youtubera to zdá se , může dělat každý co jen trochu umí s kamerou a PC, ve skladu a ve výrobě tak už člověk musí něco umět a mít trochu zručnost. Ale myslím si, že všichni máme možnost si najít práci, kde budeme chodit rádi a bude nás to bavit. Chce to ale být aktivní a hledat, hledat, hledat. 

Důležité je, aby kromě finanční spokojenosti v práci, byl i dobrý kolektiv. Není lehké najít takovou dobrou partu ale jde to. Paradoxně, víc dobrých kolektivů najdeme ve fabrikách než v obchodech. Rozumím všem odporurcům fabrik, že tam nechtejí jít dělat, ale na druhou stranu není fabrika jako fabrika. Né všechny fabriky jedou na 110% a né všechny chtěji z lidí udělat roboty. Co se týče práce na směny, tak dost lidí nechce dělat noční, což i chápu ale noční směny mají něco do sebe. Je relativně větší klid na nočních a jsou za to i dobré příplatky a jde to poznat i na výplatě. Na druhou stranu noční směny opravdu nemůže dělat každý, je to velká zátěž na člověka, takže noční směny asi opravdu jen pro zdravé fyzicky zdatné lidi. 

Při hledání práce, která nás bude bavit je důležité se v tý práci i představit. Představit si jak tu práci děláme a jak, jestli nám tá práce už v představě se líbí, tak je to dobrý krok pro získání práce do který budeme chodit rádi. Druhá věc je i aktivně se zajímat o práci kterou bychom chtěli a nenechat se odradit. Pak je tu ale druhá strana, že nás nevemou kam by sme chtěli ale práci potřebujeme a musíme se někde zaměstnat, tak dejme tomu, že vlezeme do fabriky. Ano, není to lukrativní práce ani extrémně dobře placená ale je tu jedno ale. Pokud máme možnost jít do fabriky ve měste kde platy jsou jako tak na lepší úrovni a máme to vdostatečnej vzdálenosti od domova tak nečekejme. 

Bude asi rozdíl když půjdeme dělat do fabriky u Brna, nebo u Svitav. Ale teď pojďme si říct, že nás teda vzali do fabriky a ikdyž na první dobrou tam nechceme být, dejme tomu šanci. První týdny nejsou lehké ani záživné skoro nikde a ve fabrice vůbec, ale chce to čas. Je docela možný, že poistom čase nás dokonce tá práce začne bavit. Můžeme natrafit na skvělé kolegy, mistry, vedouci kteří nás podrží a budou nám pomáhat, můžeme najít nové kamarády, může to být zajímavá práce která nemusí být stereotypní a můžeme dostávat i firemní benefity které jinde nemají nebo může být směnny rozvrh takový, který nám bude vyhovovat a budeme mít i víc volna než mají jinde. 

Na závěr chci říct aby jsme se nevzdávali. Práce je dost i ponúk ale není to o tom, že hned na první ponuku musíme kývnout, a někdy stačí i vyposlechnout si i známeho který ví o nějaké práci a ví nám ji doporučit. Stačí se i zeptat v rodině, přátel jestli nevědí o fajn práci nebo nepracujou někde kde je fajn a mají tam místo. Věrím, že každý z nás si může najít práci která ho bude bavit a bude tam chodit rád. 

-Petr-